Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Allah’ın adıyla kesmek

Sual: Falanca zat beldemize geldi diye, ona saygı veya şükür için, Besmeleyle kesilen hayvanın eti yenir mi? CEVAP Yolcusu veya sevdiği, say...

Sual: Falanca zat beldemize geldi diye, ona saygı veya şükür için, Besmeleyle kesilen hayvanın eti yenir mi?
CEVAP
Yolcusu veya sevdiği, saydığı kimse gelince, sevinç veya o insan için saygı hayvanı veya şükür hayvanı kesmek caiz değildir. Yolcu gelmeden veya gelince adak edilir ve adak olarak, yani Allahü teâlâ için kesilir ve etleri fakirlere yedirilir. Zenginler yiyemez. (S. Ebediyye)

Hayvan, Allah’ın adıyla kesildiği için eti haram olmaz. Fakirlere yedirmek gayesiyle de olsa, gelen kimsenin ismi söylenerek veya İsa aleyhisselam adıyla, Muhammed aleyhisselam adıyla denilerek kesilirse, böyle hayvanın eti yenmez; çünkü Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

(Allah’tan başkasının adıyla kesilmiş olan hayvanın etini yemek haramdır.) [Enam 145]

Birinci örnekte, hayvan Allah adıyla kesiliyor; fakat niyet bozuktur, gelen zata saygı için kesiliyor. İkinci örnekteyse, niyet düzgün olsa bile, Allahın ismiyle değil de, başkalarının ismiyle kesildiği için, o et yenmez.

Tehditle boşatmak

Sual: Şafii mezhebinde işkenceyle zorlananın sözüyle talak vaki olmadığını bilen Hanefi bir erkek, talak vermesi için tehdit edilince, boşamanın sahih olmaması için, Şafii mezhebini taklit etmesi caiz olur mu?
CEVAP
Evet, caiz olur.

Dul kadına mehir verilir

Sual: Dul kadınla evlenen de mehir verir mi?
CEVAP
Evet, verir.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme