Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Namaz dinin direğidir

Sual: Namaz kılmadan da, hayır hasenat yaparak dindar olmak mümkün değil midir? CEVAP Sermaye olmadan kâr etmek nasıl mümkün değilse,...

Sual: Namaz kılmadan da, hayır hasenat yaparak dindar olmak mümkün değil midir?
CEVAP
Sermaye olmadan kâr etmek nasıl mümkün değilse, namaz kılmadan da dindar olmak mümkün değildir. Namaz kılmayanın hayır hasenatına sevab verilmez. Peygamber efendimiz, (Namaz kılmayanın ibadetlerine sevap verilmez) buyuruyor. (Ebu Nuaym)

Namaz, dinin direğidir. Namaz kılan dinini doğrultmuş olur. Namaz kılmayanın dini yıkılır. Namazları, müstehab zamanlarında ve şartlarına ve edeplerine uygun olarak, mümkünse cemaatle kılmalı. Muhammed Masum hazretleri, (Bunlardan biri yapılmazsa, yas tutulsa yeridir) buyuruyor. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Bir mümin, namaz kılmaya başlayınca, Cennet kapıları açılır. Rabbiyle arasındaki perdeler kalkar. Bu hâl, namaz bitinceye kadar devam eder.) [Taberani]

Şarap fabrikasına üzüm satmak


Sual: Bir hadiste, (Allah, içki içene, içirene, alıp satana, yapana, taşıyana ve parasını yiyene lanet etti) dendiğine göre, şarap fabrikasına üzüm, bira fabrikasına arpa veya rakı fabrikasına anason satmak caiz midir?
CEVAP
İçkinin kendisi haram olduğu için, bunu alıp satmak, saklamak, taşımak caiz değildir. İçki fabrikasına üzüm, arpa, anason satmak veya taşımaksa caizdir; çünkü bunların kendileri haram değildir. Bu hususta muteber kitaplardaki bilgiler şöyledir:

Üzüm şırasını, şarap yaptığı bilinen bir kimseye satmak caizdir; çünkü günah şıranın kendisinde değildir. [Şıradan pekmez de, sirke de yapılabilir.] Şıra [şarap yapılarak] değişikliğe uğratıldıktan sonra alınıp satılması günah olur. Şarap sirkeye dönüştürülürse, alınıp satılması caiz olur. (Dürr-ül-muhtar)

Şarap yapan Müslümana üzüm satmak caizdir. (K. Saadet)

Fitne çıkaranlara, âsîlere silah satmak, tahrimen mekruhtur; fakat silah yapmaya yarayan eşyayı, mesela demir satmak mekruh değildir. (Redd-ül-muhtar)

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme