Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Dünyayı hana, insanları yolcuya benzetmek

Sual: (Dünya han, insanlar yolcu ve Allah hancı) demek; bir de, koyunları insana, ağılı dünyaya, çobanı da Allah’a benzetmek caiz midir? CE...

Sual: (Dünya han, insanlar yolcu ve Allah hancı) demek; bir de, koyunları insana, ağılı dünyaya, çobanı da Allah’a benzetmek caiz midir?
CEVAP
Dünyayı hana, insanları yolcuya benzetmek normaldir. Koyunları insana, ağılı dünyaya benzetmek de normaldir; fakat çobanı ve hancıyı Allahü teâlâya benzetmek hoş değildir. Dinimizin bildirdiği isimleri söylemelidir.

Allahü teâlânın bin bir ismi varken, benzetmelerden uzak durmak iyi olur. Birgivi vasiyetnamesi şerhinde, Allah’ın isimlerinin tevkifi olduğu, yani dinin bildirdiği isimleri söylemek gerektiği bildirilmektedir.

Abi baba gibidir
Sual: Dinimize göre, abi ve amca, baba; teyze de, anne hükmünde midir?
CEVAP
Evet, bildirdiğiniz gibidir. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:

(Abi, baba makamındadır.) [Beyhekî]
(Teyze, anne hükmündedir.) [Buhari]
(Ya Abbas, sen benim amcamsın, babamın yarısısın.) [Hatib]

Büyüklerin duası olsun
Sual: Dua isteyen kimseye, (Büyüklerin duası olsun) diyenler oluyor. Böyle söylenince dua edilmiş oluyor mu?
CEVAP
Kitaplarımızda, büyüklerimizde böyle bir ifadeye rastlamadık. Dua isteyince, dua etmelidir. Namaz kılmadan büyüklerin namazı olsun, oruç tutmadan büyüklerin orucu olsun, zekât vermeden büyüklerin zekâtı olsun, hacca gitmeden büyüklerin haccı olsun, hayır hasenat yapmadan büyüklerin hayır hasenatı olsun demekle bu ibadetler yapılmış olmayacağı gibi, büyüklerin duası olsun demekle de, onlar dua etmiş olmaz. Dua isteyene edilecek en güzel dua, Allahü teâlâ razı olsun demektir.

Resimli gazete
Sual: Üstünde resim olan gazeteyi yere seccade gibi sererek üzerinde namaz kılınabilir mi?
CEVAP
Resim, secde yerinde olmazsa, kılınabilir.

Resimli bir yaygı yere serilince, üstündeki resme hürmet edilmemiş olur, yani basıldığı için hakaret edilmiş olur. Resim, secde edilen yerde değilse, böyle yaygı üzerinde namaz kılmak caiz olur. (Redd-ül-muhtar)

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme