Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Sabır nedir? Nasıl sabredilir?

Sual: Sabır nedir? (Allah sabredenleri sever), (Allahü teâlâ elbette sabredenlerle beraberdir) ve (Sabredenlere, mükâfatlar hesapsız verilir...

Sual: Sabır nedir? (Allah sabredenleri sever), (Allahü teâlâ elbette sabredenlerle beraberdir) ve (Sabredenlere, mükâfatlar hesapsız verilir) mealindeki âyetlerde, sabrın faziletinden bahsediliyor. Neye sabredeceğiz de bu nimetlere kavuşacağız?
CEVAP
Âyet-i kerimelerden hüküm çıkaramayız. Din kitaplarındaki bilgileri bildirelim:

Herkes sabır denince belaya sabrı anlar. Daha önemlileri de vardır. Sabır üçtür:

1- Bela gelince, 2- İbadet ederken 3- Günah işlememek için sabredilirse, âyet-i kerimelerde bildirilen nimetlere kavuşulur. Hadis-i şerifte, (Belaya sabredene 300, ibadet yapmaya sabredene 600, günah işlememeye sabredene ise 900 derece ihsan edilir) buyuruldu. (Ebu-ş-şeyh)


Bunları kısaca açıklayalım:

1- Belaya sabır hakkında bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:

(Allahü teâlâ buyurdu ki: “Bedenine, evladına veya malına bir musibet gelen, sabr-ı cemille karşılarsa, kıyamette ona hesap sormaya hayâ ederim.”) [Hâkim]

2- Belaya sabra göre, ibadete sabır daha zor olduğu için, sevabı da daha fazladır. Birkaç örnek verelim:

Bir ay aç, susuz durarak ve başka ihtiyaçları da terk ederek oruç tutmak, herkese kolay değildir. Çok kimse bu sabrı gösteremiyor.

Abdest almak, sabah uykudan uyanıp kalkmak, günde beş vakit namaz kılmak çok kimseye zor geldiği için, bu sabrı gösteremiyorlar.

3- Günah işlememeye sabır, ibadet işlemeye sabretmekten daha zor olduğu için sevabı da daha çoktur. Birkaç örnek verelim:

İnsan ibadete sabredip yapabilir; fakat günaha sabır zordur. Mesela hemen gıybete girer. Çok kimse gıybet günahından kurtulamaz, yani sabredemeyip gıybet eder.

Çok kimse, kibrin büyük günah olduğunu bildiği halde, kendisinin küçük düşmesine rıza gösteremez. Herkesin kendisini övmesini ister.

Çok kimse kadınların açık gezmesinin, boyanıp, koku sürünüp dışarıya çıkmalarının günah olduğunu bildiği halde, dayanamaz, bu günahı işler. Çok kadın, namaz, oruç ve diğer ibadetleri yapmaya sabır gösterdiği halde, kapalı gezmeye sabredemez. Günah işlememeye sabır, onun için çok kıymetlidir. Bir günahtan kaçmak birçok ibadet etmekten üstündür. Hadis-i şerifte, (Küçük bir günahtan kaçmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir) buyuruluyor. (Riyad-ün Nasıhin)

Bu hadis-i şerifte bildirilen husus dikkate alınarak, büyük küçük her çeşit günahtan çok sakınmalıdır. Namaz kılmayan kimsenin de, günahtan sakınması imkânsız denecek kadar zordur. Kur’an-ı kerimde, namazı doğru kılmanın, her çeşit kötülüğü, günahı önleyeceği bildiriliyor. Namazı doğru kılarak, günahlardan sakınmaya çalışmalıyız.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme