Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Besmeleyi bozarak yazmak

Sual: Besmeleyi leylek ve başka hayvan şeklinde yapmak, B’si veya Sin harfinin dişleri olmadan yazmak caiz mi? CEVAP Hiçbiri caiz değild...

Sual: Besmeleyi leylek ve başka hayvan şeklinde yapmak, B’si veya Sin harfinin dişleri olmadan yazmak caiz mi?
CEVAP
Hiçbiri caiz değildir. Besmelenin B’sinin noktasını koymayan, Sin harfinin dişlerini yapmayıp düz çeken bir hattatı Hazret-i Ömer cezalandırmıştır. Hele leylek, hayvan veya insan şeklinde yazmak daha çirkindir. Tersten simetri olarak yazmak da caiz değildir. 

Kur’an-ı kerimi düzgün yazan hattatlar övülmüştür. Dine aykırı şekilde yazı yazan hattatlar facirdir. (İzhar-ül hak) 

Karahisari’nin yazdığı besmele
Sual: Ahmet Karahisari, Osmanlı döneminde yaşamış bir hattat olduğu halde, yazdığı Besmele hattı niye uygun değildir?
CEVAP
Kur’an-ı kerimde, nimetin kıymeti bilinmezse, elden gideceği bildirilmektedir. Osmanlı’nın son dönemlerinde, dine aykırı olarak, mezar taşlarına âyeti kerimeler yazılmıştı, hatta dizden aşağı gelecek şekilde olanlar mevcuttu. Dine aykırı işler çoğalıp, nemelazımcılık başlayınca da, koca Osmanlı devleti yıkılıp gitmiştir.

Piyasada Karahisari’ninkine benzetmeye çalışılmış birçok Besmeleye benzeyen şekiller vardır. Hiçbirini Besmele olarak asmak caiz değildir.

Besmeleyle başlamak
Sual: Her hayırlı işe Besmeleyle başlamak gerektiğine göre, mektuplara, maillere de Besmeleyle başlamak gerekmez mi?
CEVAP
Besmeleyi İslam harfleriyle yazmak gerekir. Ancak Besmele şimdiki mektuplarda yerlerde sürünebileceği için mektuplara yazmamak daha uygun olur. Maillerde ve mektuplarda, İslam harfleriyle yazılı şeklini Latin harfleriyle karışık yazmamalı. İslam harfleriyle yazılı olup elden götürülecek mektuplara ve yine İslam harfleriyle yazılan maillere Besmeleyle başlamak sünnettir. Büyük İslam âlimi Dost Muhammed Kandihârî hazretleri, 29. mektubunda buyuruyor ki: 

Peygamber efendimiz, mektupların başına, Bismillâhirrahmânirrahîm yazardı. Mesela, Dıhye-i Kelbî aracılığıyla Rûm kayseri Herakliyus’a gönderdiği mektuba Besmeleyle başladı. Kâfire bile yazılan mektuba Besmeleyle başlamak sünnettir. Hudeybiye barışında Hazret-i Ali’ye Besmele yazmasını emretti.

Her hayırlı işe Besmeleyle başlamalıdır.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme