Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

İbadete haram karıştırmak

Sual: Mevlid-i şerifi Türk halk müziği ile okumanın daha sevab olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mıdır? CEVAP İlahi ve mevlid okuma...

Sual: Mevlid-i şerifi Türk halk müziği ile okumanın daha sevab olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mıdır?
CEVAP
İlahi ve mevlid okumak ibadettir. Müziğin, çalgının her çeşidi haramdır. İbadet etmeye, Kur’an okumaya, namaz kılmaya, zikir çekmeye haram karıştırmak küfür olur. İmam-ı Gazalî hazretleri buyuruyor ki:

Resulullah’ın “sallallahü aleyhi ve sellem”, geldiği bir evde, küçük zenci kızlar [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullah’ı övmeye başladılar. Resulullah, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin! Beni övmek [mevlid, ilahi] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (K. Saadet)

Bazıları, bu hadis-i şerife istinaden kadınların şarkı söylemesinin ve çalgının caiz olduğunu söylüyorlar. Hâlbuki şarkı söyleyen kızlar cariyeydi. Cariyenin statüsü farklıdır. Sesi de avret değildir. (İhya)

Zirveye çıkmak
Zirvede imiş ama nasıl gelmiş oraya?
Kimisi dimdik gelir, kimi de büzülerek.
Bir yılanla, şahin de, çıkar en yüksek dağa,
Birisi sürünerek, diğeri süzülerek.

Hak ve doğru
Sual: Doğru tek midir çok mudur? Hak kelimesi doğru anlamına da gelir mi?
CEVAP
Doğru tektir, hak ise çok olabilir. Müctehid, ictihad ederken yanılsa yani doğruyu bulamasa bile, o hatalı ictihada uyan Müslüman hak yoldadır, günahtan kurtulur. Hak, doğru anlamında da kullanılır. Aşağıdaki yazıda açıklanmaktadır:

Müctehid, hüküm çıkarırken yanılabilir. Resulullah efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem”, bir sahabiye Nass bulamadığı işlerde, (Kendin hüküm çıkar! Yanılmazsan on, yanılırsan bir sevab kazanırsın) buyurdu. Allahü teâlâ katında hak [doğru] birdir. Yani, çeşitli olan ictihadlardan yalnız biri doğru, diğerleri yanlıştır. Mutezile fırkasındaki âlimlere göre müctehid hiç yanılmaz. Onlara göre, hak [doğru] birden fazla olur. (Faideli Bilgiler)

Dinde direk
Namaz dinde direktir, kulluk için gerektir,
Vücutta sanki baştır, hem gönül, hem yürektir.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme