Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Guslü ne zamana kadar geciktirilebilir?

Sual: Cünüp olunca guslü geciktirmek caiz mi? Cevap: Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. İbni Âbidin ha...

Sual: Cünüp olunca guslü geciktirmek caiz mi?
Cevap: Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır.

İbni Âbidin hazretleri, Dürr-ül-muhtar şerhinde buyuruyor ki: "Cünüp olan her kadının ve erkeğin ve hayzdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonuna o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır."

Farzları yapanlara çok sevap vardır. Yapmayanlara da büyük günah vardır. Gunyet-üt-talibin kitabının bildirdiği hadis-i şerifte, Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyuruyor ki:

(Gusl abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince [yani pek çok] sevap verilir. O kadar günahı affolur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ Meleklere, "Bu kuluma bakınız! Gece üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek cenabetten guslediyor. Şahit olunuz ki bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim" buyurur.)

Farzları yapanlara çok sevap vardır. Yapmayanlara da büyük günah vardır. 

Ey Oğul İlmihali'nin 91. sayfasında yazılı hadis-i şerifte, (Kirlenince çabuk gusül abdesti alın! Çünkü Kiramen katibin melekleri cünüp gezen kimseden incinir) buyuruldu. Yine aynı sayfada, İmam-ı Gazali hazretleri buyurdu ki, bir kimse, rüyada bana dedi ki, "Bir miktar zaman cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim."

Zevacir ve Risale-i ünsiyye kitaplarındaki hadis-i şerifte, (Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez) buyuruldu. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok acı azap göreceği Zevacir'de yazılıdır. Öğle ezanından sonra cünüp olan, öğle namazını kılmamış ise ikindi vaktine kadar, kılmış ise akşam namazına kadar gusletmelidir. Yıkanamazsa teyemmüm etmelidir. (Seadet-i Ebediyye s.132)

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme