Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Kaderi değiştirmek kimsenin elinde değildir

Sual: İnsan, kendi kaderini değiştirebilir mi? Cevap:  Allahü teâlâ, her kulunun başından geçecek her şeyi evvelden bilir. Kaderi değiştir...

Sual: İnsan, kendi kaderini değiştirebilir mi?
Cevap: 
Allahü teâlâ, her kulunun başından geçecek her şeyi evvelden bilir. Kaderi değiştirmek kimsenin elinde değildir. Dilerse gene Allahü teâlâ değiştirir. Kader, Allahü teâlânın bir sırrıdır.

Hayır ve şer Allahü teâlâdan gelir. Çünkü, küllî irade Allahü teâlâdadır. Allahü teâlâ, kullarına da cüz'i irade vermiştir. İşte, bu cüz'i iradeyi Allahü teâlânın emrettiği yolda kullananlar, mükafatlandırılırlar. Fena yollarda kullananlar da, cezalandırılır. İnsanları Cennete veya Cehenneme götüren, işte bu cüz'i iradedir. Bir Müslümanın içki içmesi, cüz'i iradesini Allahü teâlânın emrine muhalif olarak kullanmasıdır. Başka bir Müslümanın içki içmemesi cüz'i iradenin Allahü teâlânın emrine göre kullanılması demektir. Bunun gibi bir insanın cüz'i iradesini iyi veya kötü istikamette kullanması kendi elindedir.

Kulun, cüz'i iradesini kötü istikamette kullanması ile, Allahü teâlâ, o kula, şer getirir. O hâlde şerri hazırlayan gene kuldur. Allahü teâlâ, zalim değildir. Bilakis Allahü teâlânın merhameti, bir annenin evlâdına olan merhametinden çok üstündür. Bununla beraber, sebebini bilmediğimiz şerrin hikmetini ancak Allahü teâlâ bilir. Allahü teâlânın her iradesinin ve her tecellisinin sebebini ve hikmetini anlamak, kullar için çok zaman mümkün olmaz.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme