Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Emr-i maruf yaparken

Sual: Emr-i maruf için dini yazıları forumlarda yayınlıyor, maille de herkese gönderiyorum. Gazetede, televizyonda, dine aykırı bir şey görs...

Sual: Emr-i maruf için dini yazıları forumlarda yayınlıyor, maille de herkese gönderiyorum. Gazetede, televizyonda, dine aykırı bir şey görsem, hemen arayıp, gerekli ikazı yapıyorum. Camide, bid’at işleyenleri ikaz ediyorum. Başkaları tepkiyle karşılanıyorsa da bana tepki gelmiyor. Bu şekilde emr-i marufa devam etmem uygun olur mu?
CEVAP
Tepkiyle karşılaşmamak imkânsızdır. Ya görmemişlerdir veya önem vermemişlerdir. Bu kadar muhalif insan var. Bugün tepki gösterilmemişse yarın gösterilebilir. Başka sitelerde mail gruplarında, bunlara karşı cevap yazılıp bid’atin ve bâtılın yayılmasına sebep olmamalıyız.

Biz sadece uygun gördüklerimize kitap vermeliyiz, uygun dini siteleri tavsiye etmeliyiz. Trafik levhası gibi sadece yol göstermeliyiz. Müctehid gibi, görüşlerimizi ictihad olarak, senet olarak göstermemeliyiz. Müctehidler jeneratör gibidir. Biz jeneratör gibi üretken değil, kablo gibi iletken olmalıyız. Yani müctehidlerden geleni aynen nakletmeli, ekleme çıkarma yapmamalıyız. Abdülgani Nablusi hazretleri buyuruyor ki:

Emr-i maruf ve nehy-i münkeri elle yani güç kullanarak yapmak hükümete; dille, söz ve yazı ile [kitaplarda ve diğer yayın vasıtalarında] yapmak din adamlarına, âlimlere, kalble yapmak [emr-i maruf yapanlara, dua ederek ve maddi yardımda bulunmak] ise her Müslümana farzdır. Kendinin ve Müslümanların dinine veya dünyasına zarar gelecek işleri bırakmak vacib olur. (Hadika)

Kadızade Ahmed Efendi de buyuruyor ki:

Etkili olacaksa, emr-i marufu yapmak vacib, fitneye sebep olacaksa terk etmek vacib olur. (Birgivi şerhi)

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme