Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Kaza etmeden kaza yapmak

Sual: Şehirler arası otobüste giderken, bir yolcu, şoföre, (Kaptan abi, namaz vakti geçiyor. Uygun bir yerde dur da namazımızı kılalım) der....

Sual: Şehirler arası otobüste giderken, bir yolcu, şoföre, (Kaptan abi, namaz vakti geçiyor. Uygun bir yerde dur da namazımızı kılalım) der. Şoför, (Yolda namaz mı kılınır? Evine gidince kaza edersin) der. Yolcu, (Ya ben eve gidip kaza etmeden sen yolda kaza yaparsan ne olacak) der. Bu cevap uygun mu?
CEVAP
Uygun değil. Şoför kaza yapmasa, yolcu, namazını kılmayıp evinde kaza etmiş olsa da, namazını kazaya bıraktığı için büyük günah işlemiş olur. Yolcunun şoföre, (Durmayacaksan beni hemen indir, ben namazımı kazaya bırakamam) demesi lazımdı. Bunun gibi, (Emekli olunca, kaza ederim) diyene, (Emekli olacağın garanti mi?) demek de yanlıştır. Emekli olacağı garanti olsa da, namazlarını kazaya bırakması çok büyük günahtır.

Sünnet kılarken niyet
Sual: Sünnet namazları kılarken, (Sünnet kılmaya) diye niyet etmek şart mıdır?
CEVAP
Sünnetleri kılarken sünnet demek şart değildir. Nâfile namaz kılmaya demek caiz olduğu gibi, sadece namaz kılmaya demek de sahih olur. Gece iki rekât Teheccüt namazı kılan da, bu namazı imsak vaktinden sonra kıldığı anlaşılırsa, bu iki rekât, sabahın sünneti yerine geçer. Ayrıca sabahın sünnetini kılmaz, kılarsa mekruh olur. (Eşbah-Redd-ül muhtar-S. Ebediyye)

Resulullah efendimiz, beş vakit namazın sünnetlerini kılarken, (Allah rızası için namaz kılmaya) der, sünnet demezdi. O vaktin farzından başka, namaz kılınca sünnet de kılınmış olur. (Halebi-yi kebir)
Sünnet kılarken, kazaya da niyet edilirse sünnet de kılınmış olur. Hiç kazası olmayan da, vaktin farzının yanında bir namaz kılarsa, sünnet de kılınmış olur. (İslâm Ahlâkı)

Son sünnete kalkmak
Sual: Sünnetle farz arasında konuşmak, başka bir iş yapmak ve bir şey okumak mekruh olduğu gibi, konuşmadan, bir şey okumadan beklemek de mekruh olur mu?
CEVAP
Evet, mekruh olur. Son sünneti olan namazlarda, farzı kıldıktan sonra, (Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) diyecek kadar oturulur. Daha fazla beklemek mekruhtur. Hemen sünneti kılmaya kalkmalıdır. (İbni Âbidin)

Selam verirken
Sual: Ä°mam selam verirken cemaate niyet eder mi?
CEVAP
Evet, imam her iki tarafa selam verirken, cemaate de niyet eder. (Nimet-i İslâm)

Cin için üç harfli demek
Sual: Cin denince, cinler gelip bize musallat olduğu için, cin demeyip (Üç harfliler), (Ters ayaklılar) veya (Mahlûklar) denmesi gerektiği söyleniyor. Bu doğru mu?
CEVAP
Öyle denince cinlerin musallat olacağına inanmak yanlıştır. Cine, cin demenin hiç mahzuru olmaz. Cin demekle cini çağırmış olmayız. Çağırılmasa da, onlar bazılarına musallat olabilir.

İmam-ı Rabbânî hazretleri, cinden korunmak için, (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm) okunmasını bildiriyor.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BÄ°ZÄ°M SAHÄ°FE sitesi..

Önizleme