Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Şarabın damlası

Sual: Namaz kılabilmek için, kaba necasetin ne kadarını yıkamak farzdır? CEVAP Deride, elbisede, namaz kılınan yerde, dirhem miktarı [4,8 gr...

Sual: Namaz kılabilmek için, kaba necasetin ne kadarını yıkamak farzdır?
CEVAP
Deride, elbisede, namaz kılınan yerde, dirhem miktarı [4,8 gram] katı necaset bulunursa, tahrimen mekruh olur ve yıkamak vacib olur. Sıvı necasetlerde ise bu miktar, açık el ayasındaki suyun genişliği kadar yüzeydir. Sıvı necaset bundan fazlaysa ve katı necaset de dirhemden çoksa, yıkamak farz olur. Şarabın ise, damlasını da yıkamak farzdır.

Müstamel suyla abdest
Sual: Su bulunmadığı yer ve zamanda, abdestte kullanılmış müstamel su ile abdest alınır mı?
CEVAP
Hanefî’de müstamel su ile abdest alınmaz. Böyle ihtiyaç olunca, Mâlikî mezhebi taklit edilerek, abdest almak caiz olur.

Sütkardeş
Sual: Süt kız kardeşim, bir kızı emzirmiş. Ben bu kızla evlenebilir miyim?
CEVAP
Evlenemezsiniz. Öz yeğeniniz gibi size mahremdir, yani evlenmeniz haramdır.

Namaz Kitabı
Sual: Hakikat Kitabevi yayınlarından “Namaz Kitabı” hakkında bilgi verir misiniz?
CEVAP
Bu kitap, dokuz bölümden meydana gelmektedir. Ehl-i sünnet itikadı, küfrü gerektiren sözler, namaz, abdest, gusül, teyemmüm, oruç, hac ve zekât bilgileri anlatılmaktadır. Sonunda da, namazın içinde ve dışında okunacak dualar yer almaktadır. Yani her Müslümanın bilmesi gereken zaruri bilgileri ihtiva eden, çok kıymetli bir kitaptır. Kitabın önsözünde özetle deniyor ki:

“İman ettikten sonra en mühim emir namazdır. Beş vakit namaz kılmak, her Müslümana farzdır. Kılmamak büyük günahtır. Namazı tam ve doğru olarak kılabilmek için, önce namaz bilgilerini öğrenmek lazımdır. Bu kitapta, namaz bilgileri kısa ve öz olarak bildirilmiştir. Birçok İslam âliminin kitabından istifade edilerek hazırlanan bu namaz bilgilerini, her Müslüman mutlaka öğrenmeli ve çocuklarına da öğretmelidir.

Namazın doğru kılınabilmesi için, namazda okunacak sure ve duaları da ezberlemeli. Hiç olmazsa, namaz kılabilecek kadar dua ve sureyi, bunları okumasını iyi bilen, tam telaffuz eden birinden öğrenmeli. Kur’an-ı kerimi doğru olarak okumasını mutlaka öğrenmeli, çocuklara da öğretmelidir. Kur’an-ı kerimin Latin harfleriyle yazılması mümkün değildir. Onun için aslını okumalı. Mealini okumak da aslının yerine geçmez.”

Bu kıymetli kitap, (0 212) 523 45 56 nolu telefondan ve www.hakikatkitabevi.com ile www.dinimizislam.com sitelerinden sipariş edilebileceği gibi, bu sitelerden ücretsiz okunabilir, indirilebilir ve sesli olarak da dinlenebilir.

Büyüklerin duası olsun 
Sual: Dua isteyene (Büyüklerin duası olsun) demekle, dua edilmiş oluyor mu? 
CEVAP
Kitaplarımızda, büyüklerimizde böyle bir ifadeye rastlamadık. Dua isteyince, dua etmeli. Namaz kılmadan (Büyüklerin namazı olsun), oruç tutmadan (Büyüklerin orucu olsun), hayır hasenat yapmadan (Büyüklerin hayır hasenatı olsun) demekle, bu ibadetler yapılmış olmayacağı gibi, (Büyüklerin duası olsun) demekle de, dua edilmiş olmaz. (Büyükler neyi istemişlerse, neden sakınmışlarsa, Allahü teâlâ onları sana nasip etsin) veya (Büyüklerin ettiği dualar sana nasip olsun) gibi şeyler söylenebilirse de, dua isteyene edilecek en güzel dua, Allahü teâlâ razı olsun demektir.

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme