Page Nav

HIDE

Twitter

GRID_STYLE

Son yazılar:

latest

Papazların evlenmesi

Sual: Okuduğum dînî bir kitapta, (Allah, Hristiyan papazlarına evlenmeyi yasak etmemiştir) deniyor. Tevrat’ta ve İncil’de böyle bir şeyin ol...

Sual: Okuduğum dînî bir kitapta, (Allah, Hristiyan papazlarına evlenmeyi yasak etmemiştir) deniyor. Tevrat’ta ve İncil’de böyle bir şeyin olmadığı, papazların bu kuralı kendilerinin koyduğu, fakat kendi koydukları kurala uymadıkları da yazılıydı. Kitaplarında böyle bir kural yoksa, niye evlenmeyip de rezillik yapıyorlar? Bu olaydan sonra, hatırıma şöyle bir şey geldi: Demokrasiyi kuranların, hattâ çok sıkı demokrat olduğunu söyleyenlerin de, demokrasiye uymadıkları tarihte çok görülmüştür. İnsan kendi koyduğu kurala niye uymaz ki?
CEVAP
Evet, Tevrat’ta ve İncil’de, (Papazlar evlenemez) diye bir şey yoktur. Bozuk incillerde bile böyle bir şey yazmıyor. Hristiyan mezheplerin hepsinde bu yasak yok. İncillerde olsaydı onlar da uyardı. Ruhbanlığın, papazların evlenmesinin yasak olmasını, Allah'ın emretmediği, Kur’an-ı kerimde de bildiriliyor. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:

(Sonra bunların izinden peş peşe peygamberlerimizi gönderdik. Meryem oğlu İsa'yı da arkalarından gönderdik, ona İncil’i verdik; ona uyanların kalblerine şefkat ve merhamet vermiştik. Onların uydurdukları ruhbanlığı [evlenmemek gibi bazı âdetleri] biz emretmedik. Kendileri Allah rızasını kazanmak için yaptılar. Ama buna da gereği gibi uymadılar. [Üç tanrı inancı gibi küfür şeyler çıkardılar.] Biz de, onlardan iman edenlere mükâfatlarını verdik. İçlerinden çoğu da yoldan çıkmıştı.) [Hadid 27]

Ortodoksluk’ta, keşiş, piskopos ve patrikler evlenemez, fakat papazlar evlenebilir.

Katoliklik’te papazlar da evlenemez. Katoliklere, göre ergenlik çağına giren bir kimse yılda bir günah çıkartmalıdır. Rahipler evlenemez, rahip olmayanlardan da evlenenler boşanamaz. Boşandıktan sonra evlenme zina sayılır.
Protestanlık, Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik kilisesine ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen reform hareketinin sonucunda doğmuştur. Protestanlar kemikleşmiş ve tabu sayılan kuralları protesto ettikleri için, tepki gösteren, protesto eden anlamında Protestan adını almışlardır. Papazlara ihtiyaç duymadan İncil'i okuyabildikleri için Protestanlığa İncil kilisesi de denilmiştir. İslâmiyet'e düşmanlıklarında çok ileri giden Protestanların, diğer Hristiyan mezheplerinden bazı farklılıkları vardır. Bunların Katolik ve Ortodokslar gibi ruhânî liderleri yoktur. Bu bakımdan bizdeki mezhepsizlere, Vehhabilere benzer yönleri vardır. Kiliselerinde resim, heykel ve tasvir bulunmaz. Protestan rahipler evlenebilir. Bunlar, papazların günah çıkarma safsatasına inanmazlar. Hristiyanlıkta azizlerin olduğuna kabul etmezler. Üç ilahı reddedenleri de vardır.

Evet, (Demokratım) diyen de, demokrasiye inanmıyor. Hem (Demokraside halkın oyu esastır) der, hem de, halk kendisine oy vermeyince, (Bu halk cahil, bu halk aptal. Sandık her şey değil) der. Kuralı sen koymadın mı? Niye koyduğun kuralı beğenmiyorsun? Onun için bu sahte demokratlar, millî iradeye düşman olurlar ve hep dikta rejimini isterler. (Dînüküm dinârüküm) sözü gereğince, bunların dinleri paradır, menfaattir. Menfaatleri kesilince düşmanlıkları artıyor.

Bir de, demokrasilerde, düşünce özgürlüğü gibi, inanç özgürlüğü de olduğu için, İslamiyet daha çok yayılabiliyor. İslamiyet’in yayılmasına tahammül edemedikleri için demokrasiyi askıya almak, meşru iktidarları devirmek istiyorlar. Müslümanlar böyle oyunlara gelmemelidir.

Şu iki kişi
Şu ikisi ölümü asla hatırlayamaz,
Biri, hep haram işler, biri de, namaz kılmaz!

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı ve fikirlerinizi bize gönderiniz. Sorularınız için dinimizislam2@gmail.com adresine mail gönderiniz.
BİZİM SAHİFE sitesi..

Önizleme